Evenimente româneşti în Germania

<<    ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ...  >>  (185/37)

Colinde la microfon, la Freies Radio für Stuttgart- 21.12.2015 (luni), live de la ora 19-20.00 (ora Germaniei)

Redacția Zig-Zag de România/Freies Radio für Stuttgart (ZZR/FRS), în parteneriat cu EU Reflect-Verein für Interkulturellen Dialog e.V. Stuttgart vă așteaptă!

In data de 21.12.2015 (luni), de la ora 19-20.00 (ora Germaniei) vă invităm la colindat!
La redacția "Zig-Zag de România" se păstrează tradiția!

Ne-am obișnuit de mai mulți ani ca ZZR să organizeze în preajma Sărbătorilor de Crăciun, o Seară Specială de Colinde.
Dregeți-vă vocile și haideți la colindat! Tot ca de obicei și nu oriunde, ci live, la radio.
Vom avea și covriguți după cântare și ceva de uns gâturile obosite. 
Vă așteptăm cu mic, cu mare ca să facem o cântare,
Iarna să o îmblânzim și împreună... SĂ FIM!
Datorită spațiului limitat din studio, în funcție de capacitate, se vor face înscrieri până în data de 20.12.2015.
Aveți astfel ocazia să vedeți cum funcționează și o redacție radio!!
Pentru cei care doresc să participe direct, înscrierile se pot face la membrii redacției Laura, Felix, Emil și Daiana sau să ne scrieți pe adresa info@onlinereflect.eu.

Fotografii realizate de Hugo Balazs cu ocazia evenimentului, pot fi vizionate pe Arhiva foto a site-ului.

Publicat: 15.12.2015

Concert de Crăciun

La nord de Frankfurt am Main, într-o zonă de poveste cu păduri și castel, Braunfels, vor răsuna în preajma Zilei de Crăciun, voci venite de acasă, într-un concert deosebit, cu un program presarat cu multe piese românești.
în data de 20.12.2015, de la ora 16-17.00 vă invităm să-i ascultați pe trei soliști ai Operei din Constanța: mezzosopran Gabriela Dobre, sopran Raluca Dărăban cărora li se alătură tenorul Toni Zidaru.

Einladung/Invitație (PDF)

Schloss Braunfels

Publicat: 10.12.2015

COLECTIV-Stuttgart, 06.11.2015


Ca majoritatea acțiunilor acestor zile, și aici funcționează site-urile de socializare. Oamenii comunică, schimbă păreri, vin cu idei, inițiative. Ei se revoltă, se calmează, vor schimbări necesare sau uneori purtați de mass-media manipulatoare, se contrazic, se informează, se aliază, se simt ba neputincioși, ba în stare să mute munții...și tot așa.
În seara de vineri, 6 noiembrie, ajungând cu ceva întârziere la locul stabilit, am avut o mică surpriză dată de grupul de care mă apropiam, față de pornirea revoluționară a primilor pași cunoscuți din organizarea serii.
Şi surpriza a fost emoționantă să văd oameni de toate vârstele, mulți copii, oameni veniți majoritatea direct de la lucru, unii veniți chiar din localități învecinate, într-un grup compact, umbre în noapte în jurul multor lumânări aprinse pe fundalul mare scris în culori tricolore:"COLECTIV#STUTTGARTCOLECTIV/ CORUPȚIA, LĂCOMIA, INDIFERENȚA UCID TOATĂ ROMÂNIA".
Flori, gânduri, lumini de flăcări mici ce conturau "COLECTIV/ROMÂNIA", lumânări roșii ce formau o inimă mare, flăcări de lumină în tragic împletite cu speranță. Speranța că acei copii prezenți ca și toți copiii, vor avea mâine o viață în pace, liniște și bine, într-un mediu curat la propriu și la figurat, în care valorile să își găsesc adevăratul loc. Oamenii s-au rugat în liniște, au păstrat acea atmosferă de pioșenie cu gândul acasă, la ziua de ieri, de azi și de mâine. Apoi au discutat, au încercat să creeze un liant din sentimente și atitudini, făcând planuri pentru viitor, mulțumiți că vremea a fost de partea noastră într-o seară de început de noiembrie cu 20 de grade.
"Educația ne salvează nația! Vrem o Românie vie! Corupția omoară/Die Korruption Töttet" au fost cuvinte ce s-au regăsit cu majuscule pe inscripțiile prezente.
Preț de trei ore oamenii s-au putut perinda lăsând gândul lor acolo, în Piața Palatului din Stuttgart.
Stuttgartezi curioși, unii informați de ceea ce se întâmplă în România, alții mai puțin, și-au lăsat deasemeni gândurile bune, să se amestece cu ale noastre, cu respect pentru gestul celor prezenți și cu simpatia lor pentru ceea vedeau și auzeau. Așa începe schimbarea unei imagini.

Stuttgart-ul s-a aliniat durerii dar și încercării de a spune: "Prezent, noi trăim departe dar nu indiferenți!"

Daiana Matieș
Stuttgart, 06.11.2015

Foto: Dan Boia

(Colega noastră Laura Frențescu (redacția radio "Zig-Zag de România"), prezentă și ea la acțiune, a reușit să afle câteva gânduri ale unora dintre manifesanți. Înregistrările vor fi postate în curând pe arhiva audio a site-ului)

Publicat: 07.11.2015

Trebuia să poarte un nume

Trebuia să poarte un nume... și s-a numit Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP)
Trebuia să ia naștere din afara țării și să fie o inițiativă cu bani... și s-a numit Asociația Mihai Eminescu din Viena. Trebuia să înceapă de undeva și cu un grup de jurnaliști adunați din toate colțurile lumii... și s-au adunat venind din: Italia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Cipru, Canada, Israel, Austria, Spania, România, Belgia.
Au mai fost încercări, nu numai la Lyon, cu ceva vreme în urmă...și atunci s-au întâlnit jurnaliști, s-au făcut tabele, promisiuni, s-au dat semnături, s-au format comitete, au fost prezente personalități, au fost cheltuiți bani din buzunarul unei Românii care i-ar fi putut folosi în scopuri mai nobile, s-au țesut vise, planuri. Balonul a rămas umflat până s-a reântors fiecare în țara de adopție. Şi...cam atât.
Poate soarta se va repeta, poate nu.
De fiecare dată, oricare ar fi fost malul pe care eram, întrebam curioasă:"care au fost bazele pe care s-au făcut selecțiile". Insistentă, obositoare, uneori chiar enervantă. Trebuia să primesc explicații, de ce așa și nu așa. Nu întotdeauna primeam lămuririle așteptate...indiferent de malul pe care mă aflam. Și de această dată, fiind printre privilegiați, întrebările nu au lipsit iar răspunsurile primite nu pot spune că m-au satisfăcut pe deplin. Dar am înțeles că trebuia pornit de undeva și că lista este deschisă.
Personalitățile vin și se duc. Viața lor pe o poziție, rar este lungă. Faptul că evenimentul a fost luat în seamă de Guvern și Președinție, salutabil dealtfel, nu îi dă culoare, așa cum nici propriile ideologii ale participanților nu pot uniformiza gândirea Uniunii.
Aceasta TREBUIE să rămână cu o conduită verticală, fără influențe, fără naționalism, fără excese iar atunci când acestea intervin, trebuiesc semnalate și discutate.
Având o formă asociativă, cu sediul în Viena, cu drepturi și îndatoriri, cu un statut discutat și votat, înclin să sper că va exista și pasul cu nr. doi, în aceeași direcție.
Jurnaliștii însă trebuie să se pună pe treabă, cu corectitudine și preț pe morală, cu critică constructivă și în nici un caz ieftină. Numai prin munca lor, pot da credibilitate, pot atrage susțineri din exterior, chiar și simpatiile unor personalități nu pot veni decât după un timp în care se văd roade ale muncii. Restul...rămâne un balon de spumă, pe o listă a încercărilor deja știute și pierdute în vânt.
Timpul și generațiile viitoare ne vor fi cei mai mari critici.
Jurnaliștilor tineri avem datoria de a le fi model de conduită jurnalistică într-o lume a puterii banului și a luptei pentru supraviețuire, ținându-ne departe de acel joc de cuvinte ce se rostogolesc gălăgios ca niște conserve goale aruncate pe scări …și asta conștienți că niciodată nimeni nu va putea mulțumi pe toată lumea.

Daiana Matieș
Stuttgart, oct. 2015

linkDetalii   

Publicat: 26.10.2015

Cursuri de excelenţă pentru vioară oferite de violonistul Alexandru Tomescu

Cursuri oferite pentru tineri violonişti din comunităţile româneşti
“MasterClasses Enescu Experience, Bran – Moeciu2015”
Ediţia I

Organizator: Fundaţia Culturală „Remember Enescu” Bucureşti
„Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”.
Perioada de desfăşurare a proiectului: 14 - 20 noiembrie 2015
Locul de desfăşurare: Bran-Moeciu, Prahova, România

Termenul de inscriere: 30 octombrie 2015

PREZENTARE GENERALĂ, detalii, documente de înscriere (PDF)

Fundaţia Culturală „Remember Enescu” Bucureşti

Publicat: 17.10.2015

<<    ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ...  >>  (185/37)

© Daiana Matieș webdesign: Hugo Balazs