Evenimente româneşti în Germania
Trebuia să poarte un nume

Trebuia să poarte un nume... și s-a numit Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP)
Trebuia să ia naștere din afara țării și să fie o inițiativă cu bani... și s-a numit Asociația Mihai Eminescu din Viena. Trebuia să înceapă de undeva și cu un grup de jurnaliști adunați din toate colțurile lumii... și s-au adunat venind din: Italia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Cipru, Canada, Israel, Austria, Spania, România, Belgia.
Au mai fost încercări, nu numai la Lyon, cu ceva vreme în urmă...și atunci s-au întâlnit jurnaliști, s-au făcut tabele, promisiuni, s-au dat semnături, s-au format comitete, au fost prezente personalități, au fost cheltuiți bani din buzunarul unei Românii care i-ar fi putut folosi în scopuri mai nobile, s-au țesut vise, planuri. Balonul a rămas umflat până s-a reântors fiecare în țara de adopție. Şi...cam atât.
Poate soarta se va repeta, poate nu.
De fiecare dată, oricare ar fi fost malul pe care eram, întrebam curioasă:"care au fost bazele pe care s-au făcut selecțiile". Insistentă, obositoare, uneori chiar enervantă. Trebuia să primesc explicații, de ce așa și nu așa. Nu întotdeauna primeam lămuririle așteptate...indiferent de malul pe care mă aflam. Și de această dată, fiind printre privilegiați, întrebările nu au lipsit iar răspunsurile primite nu pot spune că m-au satisfăcut pe deplin. Dar am înțeles că trebuia pornit de undeva și că lista este deschisă.
Personalitățile vin și se duc. Viața lor pe o poziție, rar este lungă. Faptul că evenimentul a fost luat în seamă de Guvern și Președinție, salutabil dealtfel, nu îi dă culoare, așa cum nici propriile ideologii ale participanților nu pot uniformiza gândirea Uniunii.
Aceasta TREBUIE să rămână cu o conduită verticală, fără influențe, fără naționalism, fără excese iar atunci când acestea intervin, trebuiesc semnalate și discutate.
Având o formă asociativă, cu sediul în Viena, cu drepturi și îndatoriri, cu un statut discutat și votat, înclin să sper că va exista și pasul cu nr. doi, în aceeași direcție.
Jurnaliștii însă trebuie să se pună pe treabă, cu corectitudine și preț pe morală, cu critică constructivă și în nici un caz ieftină. Numai prin munca lor, pot da credibilitate, pot atrage susțineri din exterior, chiar și simpatiile unor personalități nu pot veni decât după un timp în care se văd roade ale muncii. Restul...rămâne un balon de spumă, pe o listă a încercărilor deja știute și pierdute în vânt.
Timpul și generațiile viitoare ne vor fi cei mai mari critici.
Jurnaliștilor tineri avem datoria de a le fi model de conduită jurnalistică într-o lume a puterii banului și a luptei pentru supraviețuire, ținându-ne departe de acel joc de cuvinte ce se rostogolesc gălăgios ca niște conserve goale aruncate pe scări …și asta conștienți că niciodată nimeni nu va putea mulțumi pe toată lumea.
Daiana Matieș
Stuttgart, oct. 2015
Detalii
Cursuri de excelenţă pentru vioară oferite de violonistul Alexandru Tomescu

Cursuri oferite pentru tineri violonişti din comunităţile româneşti
“MasterClasses Enescu Experience, Bran – Moeciu2015”
Ediţia I
Organizator: Fundaţia Culturală „Remember Enescu” Bucureşti
„Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”.
Perioada de desfăşurare a proiectului: 14 - 20 noiembrie 2015
Locul de desfăşurare: Bran-Moeciu, Prahova, România
Termenul de inscriere: 30 octombrie 2015
PREZENTARE GENERALĂ, detalii, documente de înscriere (PDF)
Fundaţia Culturală „Remember Enescu” Bucureşti
INSTITUTUL ROMÂN-BIBLIOTECA ROMÂNĂ Freiburg 10.10.2015

INSTITUTUL ROMÂN-BIBLIOTECA ROMÂNĂ
Sesiunea științifică 10 oct.2015
Comoară culturală românească, Biblioteca din Freiburg, subiect uneori controversat, un templu românesc de istorie, literatură, artă și intelecualitate în general, mă onorează de fiecare dată când la invitație, îi trec pragul.
Pe arhiva audio puteți asculta interviul cu dr. Mihai Neagu, directorul Institutului/Biblioteca Română Freiburg și prof.dr. Matei Cazacu, președintele Institutuluii/Biblioteca Română Freiburg, precum și înregistrarea cu Costică Crețu (Banatul sârbesc-Timoc) lecturând din volumul său de poezii "Ceapata Costică" (înregistrare din timpul sesiunii)

Sâmbăta, 31 octombrie 2015, ora 18:30, Altes Feuerwehrhaus Süd, Möhringer Straße 56, 70199 Stuttgart
Concertul este dedicat celui mai important compozitor, dirijor, violonist și pianist român, George Enescu (1881 - 1955) cu ocazia împlinirii a 60 ani de la trecerea în neființă.
Din creația sa valoroasă care din păcate răsună rar în sălile de concert veți audia ciclul de lieduri "7 cântece pe versuri de Clement Marot", plin de un lirism și o sensibilitate deosebită și impresionanta Sonată pentru pian în fa diez minor cu bogăția și complexitatea texturii muzicale ce dezvăluie o lume plină de ritmuri, sonoritați, armonii.
Prima parte a programului cuprinde pagini din muzica lui Franz Schubert (1797 - 1828) cu două lucrări cu caractere contrastante: Sonată în La major - plină de lirism și luminozitate și monumentala Baladă dramatică pe versurile lui Friedrich Schiller - "Die Bürgschafft".
Interpreți:
Cristina Popa van-Grootel-pian
Evert van Grootel-voce
Turneu Tudor Gheorghe- "Chemarea păsării de-acasă"

Sub egida LARG (Liga Asociațiilor Româno-Germane din Germania), vor avea loc în câteva localități din Germania, spectacole cu Tudor Gheorghe.
-09 oct. 2015, ora 19.00- Nürnberg 90429, Dreiennigkeitskirche, Glockendonstr. 15. Info Tel. 01795056065 sau 01792972868
-10 oct. 2015, ora 18.00-Stuttgart 70469, Festhalle Feuerbach, Kärntnerstr. 48, St Feuerbach Info Tel. 01733008253 sau 0711291344.
-11 oct.2015, ora 16.00-München 16 82216, Malching, Sala Angerwirt Sportplatzstr. 7, Info Tel. 0893007668 sau 01728915332.
Informații suplimentare,
Lucian Glass
Tel.: 0711291344 sau 01733008253
|