Evenimente rom├óneşti ├«n Germania

<<    1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...  >>  (176/36)

Colinde 2017

Redacția radio Zig-Zag de Rom├ónia cu susținerea asociației
EU Reflect e.V. Stuttgart,
vă invită la radio să colindăm ├«mpreună!

04.12. 2017, de la ora 19-20.00
în studio la Freies Radio für Stuttgart
St├Âckachstr. 16a (etaj l)
(Eingang in der Heinrich-Baumann-Str.)
70190 Stuttgart


După colindat, cu mic, cu mare, la un colăcuț și o poveste, ├«ntr-o atmosferă veselă și destinsă, ca ├«n fiecare an.
Vom avea și invitați speciali!
Pentru cei cărora drumul p├ónă la sediul FRS le este prea lung, primim să fim și colindați la telefon, ├«n studio:
0711 6 40 04 44

Publicat: 29.11.2017

Concert Bucuriile Muzicii

Lume, lume!

Vă pregătim ceva deosebit!

Tineri muzicieni pasionați de muzică, vrăjiți de armonie și perseverenți ├«n creația sunetelor ce ies din propriile instrumente, se vor ├«nt├ólni pe aceeași scenă, dăruind, dăruindu-ne clipe deosebite.
V├órste diferite, posibilități diferite, origini diferite.
Ce-i unește?
Bucuriile MUZICII!

Vă așteptăm cu mic, cu mare la un spectacol pe care ├«l vom primi ca pe un cadou de preț ├«n Ajunul Sărbătorilor Iernii,
răsplătindu-i la r├óndu-l nostru cu puternice aplauze și multe, multe ├«ncurajări.

Tineri de diferite naționalități din Germania, Rom├ónia, Olanda, Georgia și Etiopia, elevi de la diferite școli, tineri cu handicap c├ót și studenți la Academii de Muzică-cu premii internaționale,se vor manifesta pe scenă c├ónt├ónd at├ót solistic c├ót și ├«mpreună, ├«n diferite ansambluri, la diverse instrumente: pian, vioară, saxofon, voce.

├Än program vor fi prezentate comori mai mari sau mai mici ale Muzicii clasice, romantice, pop , precum și C├óntece de Crăciun.

Coordonator: pianista Cristina Popa van Grootel.

Eveniment realizat de asociația EU Reflect-Asociație pentru dialog intercultural e.V. Stuttgart
cu sprijinul KulturAmt Stuttgart și av├ónd ca partener media Freies Radio f├╝r Stuttgart,
respectiv redacția ÔÇ×Zig-Zag de Rom├óniaÔÇť
www.onlinereflect.eu
http://www.freies-radio.de/sendung/zig-zag-de-romania

Realizator afiș
Andra Undiez


Vineri, 24.11.2017, ora 19.00

BGS GWZ S-S├╝d Altes Feuerwehrhaus
M├Âhringer Str. 56 , 70199 Stuttgart
Vă așteptăm cu drag!


EU Reflect e.V. Team
www.eureflect.org

Publicat: 02.11.2017

├Äntoarcerea la matcă

Toamna se numără bobocii, se culege via, se face zacuscă, ├«ncepe școala, stropii mărunți și fini iau locul fierbințelilor zilei.
Toamna miroase a porumb fiert, a crizanteme, a poame p├órguite și dulci.
Toamna se mai fac bilanțuri, se spun povești despre vacanța tocmai ├«ncheiată iar pentru unii, toamna este o răscruce de drumuri.
E anotimpul c├ónd, calea parcursă uneori se bifurcă și trebuie să o iei la dreapta sau la st├ónga, ├«n loc să continui merg├ónd pe același drum. Clar că, ├«n majoritatea cazurilor, aceste hotăr├óri nu sunt luate spontan, ele sunt des pritocite, g├óndite, răsucite, zg├óndărite, comparate, ├«n căutări și poate neliniști, nesiguranțe dar cu speranțe.
Experiența acestor căutări ├«ndeamnă la trasul liniei, fără a ├«nchide ├«nsă ușile ├«n urmă. De uși lăsate măcar crăpate este ├«ntotdeauna loc, nu se știe niciodată ce oferă ziua de m├óine, cu surprizele ei neștiute.
Această toamnă oferă și colegei noastre o schimbare, o trecere cu ├«ntoarcere.
├Äntoarcerea la matcă, asta după niște ani de acumulări, de experiențe.
Și după c├óte ├«mi aduc aminte, nu este prima ├«ntoarcere.
Laura Frențescu Tordai, a fost o vreme alături de noi, ca redactor ├«n cadrul redacției Zig-Zag de Rom├ónia la Freies Radio f├╝r Stuttgart, s-a implicat deasemenea din prima clipă la punerea bazelor asociației EU Reflect e.V. -Asociație pentru dialog cultural aici ├«n Stuttgart, ca unul dintre membrii cu inițiative foarte frumoase, de la workshopuri -gen atelier creativ, la acțiuni sociale de ajutorarea copiilor din zone defavorizate, ├«n special ├«n zonele pe care ea le cunoaște, din Moldova.
Hotăr├órea ei din această toamnă, poate dă multora de g├óndit, multora care deși poate s-au confruntat cu tentative de o astfel de schimbare, nu au avut suficient curaj.
Exemplul ei ├«nsă, consider că este un subiect care poate ├«i va influența pozitiv pe unii, chiar dacă, nu ește un caz singular.
Interviul alăturat ne-o prezintă pe scurt cu g├óndurile ei, de unde vine, unde a studiat, care i-au fost primii pași, primele experiențe ├«n afara granițelor, primul job ├«n Rom├ónia, apoi perioada germană, culmin├ónd cu decizia ├«ntoarcerii acasă, ├«n Moldova pe care a purtat-o pretutindeni m├óndră cu ea, ├«n Iașul teilor și aproape de a sa familie.

├Änregistrarea din emisiunea "├Äntoarcerea la matcă" transmisă ├«n data de 18.09.2017, o găsiți pe acest site la Arhiva audio.

realizator, Daiana Matieș

Publicat: 18.09.2017

├Än ce fel de Europă ne dorim să trăim? Film-Discuții- Muzică

Stimate doamne, stimați domni,

Vă invităm la o nouă seară de film din ciclul Ro.Kino organizat ├«n decursul anilor de asociația EU Reflect e.V.-Verein f├╝r interkulturellen Dialog Stuttgart, de această dată av├ónd un invitat/colaborator deosebit ├«n asociația Fink e.V., care ne aduce ├«n atenție spre vizionare, un documentar de interes actual, realizat ├«n regie/producție proprie.


ÔÇ×Freiheit in KinderschuhenÔÇť ne poartă pașii ├«n istoria sf├órșitului de secol XX, cu transformările majore care au avut loc ├«n Europa de Est dar și parte din urmările acestora.
Filmul ne ├«ndeamnă la reflexie, la discuții, la speranța ├«ntr-un viitor pașnic, ├«n care LIBERTATEA să ├«și aibă locul și respectul cuvenit.
Prezentarea filmului va fi urmată de discuții deschise pe tema LIBERTATEA, cu invitați de marca. Workshop.
Programul va fi ├«ncununat de o prezentare artistic-muzicală.

Ne bucurăm de o colaborare frumoasă și sperăm de lungă durată.

Intrarea este liberă. Donațiile sunt binevenite.

Mulțimim colegilor de la Fink e.V. pentru acceptul acestei colaborări și implicarea directă ├«n organizare.

Data: vineri, 15 septembrie 2017, ora 18:00
Adresa: Sala mare, Altes Feuerwehrhaus S├╝d
M├Âhringer Str. 56, 70199 Stuttgart


Vă așteptăm!

EU Reflect e.V. Team

linkYouTube   

Publicat: 26.08.2017

ÔÇ×TeatroliciÔÇť ├«n luminile rampei

C├ónd vorbim despre teatru pentru copii, suntem obișnuiți să avem pe scenă actori care joacă și roluri de copii.
Trupa de teatru ÔÇ×TeatroliciÔÇť este ├«nsă altceva. Rolurile sunt ale copiilor și sub atentă, bl├óndă, inițiată coordonare a actriței Dorina Hărănguș, totul devine o joacă, improvizația av├ónd un important rol, știind că des copiii au chiar mai multă imaginație dec├ót adulții. Dorina le dă un fir, le oferă o crenguță pe care ei vin apoi și cu inocența, drăgălașenia, spontaneitatea v├órstei, o ├«mpodobesc cu un soi de frunzulițe, flori și fructe, albine, bondari, fluturi și mireasma unică a copilăriei.
Un joc ├«n care fiecare ├«nsă are un rol delimitat, chiar dacă pentru majoritatea- v├órstele fiind destul de mici, este numai schițat. Bagheta magică o deține ├«nsă Z├óna cea Bună, actrița care din dragoste pentru copii a reușit să și-i apropie și creativ să aibă un rol destul de dificil, depășindu-l pe al ei de povestitor și reușind cu măiestrie ca frazele pe care le rostește cu greu să ├«ți dai seama dacă aparțin de textul inițial sau sunt numai fire nevăzute folosite ├«n a aduce izvoarele cu apele limpezi dar zburdalnice ├«napoi, la matca regiei. O dublă măiestrie, a fi actor și ├«n timp ce-ți rostești textul să ai ├«n privire simultan mișcarea și vorbele micuților ce, titirezi se zbenguie ├«n juru-ți. Să ├«i faci pe copii să păstreze linia, să reusesti să le c├óștigi atenția juc├óndu-te cu ei ca fiind ÔÇ×de-a lorÔÇť, ei bine, pentru asta este nevoie de mai mult dec├ót talent actoricesc.
De ce ÔÇ×TeatroliciÔÇť, de ce teatru dar, de ce limba rom├ónă?
Pentru că de la asta s-a pornit ├«n primul r├ónd. Denumirea completă și corectă fiind: ÔÇ×TEATROLICI- Curs de teatru ├«n limba rom├ónă pentru copiii din GermaniaÔÇť
Ei au chiar și o adresă, deocamdată numai pe facebook:
https://www.facebook.com/groups/1846418948925599/?ref=nf_target&fref=nf
Trupa s-a format ├«ntr-un orășel situat la 35 de Km de Stuttgart, ├«ntr-o zonă cu aer curat, plină de verdeață, la poalele munților Alpii Șvăbești, ├«n Metzingen. Se pare că ├«n zonă sunt destule familii de rom├óni cu copii și cel mai important este că acestea ├«și doresc păstrarea limbii rom├óne ├«n cotidianul zilnic german ├«n care sunt deja integrați.
Dorul de casă se manifestă la mulți rom├óni diferit: unii sunt pasionați de muzica rom├ónească de toate genurile, altora le place bucătăria rom├ónească, altora le plac dansurile, jocurile și porturile tradiționale, ba chiar sunt și unii care au interes pentru limba și literatura rom├ónă exprimată ├«n felurite forme sau chiar pasionați de arta rom├ónească... Iar alții ├«și ├«nvață copiii rom├ónește, susțin├óndu-i să facă teatru ├«mpreună cu Dorina Hărănguș.
Privind în spatele culiselor mai vedem ceva.
Nu este suficient un talent ca Dorina, nu este suficient să găsești copii interesați de un altfel de joc, nu este suficient ca cineva ÔÇ×să vreaÔÇť de unul singur.
Și aici intervin ÔÇ×EIÔÇť. Ei, părinții. Așa cum spune și singură, a avut noroc. A avut noroc să ├«nt├ólnească oameni minunați care să ├«i fie aproape, care să se ├«nc├ónte de lumea pe care și-o făuresc ├«mpreună și să o susțină nu numai aduc├óndu-și copii ÔÇ×să facă teatruÔÇť ci și implic├óndu-se direct ├«n toată activitatea văzută și nevăzută. C├óteva familii de oameni tineri și entuziaști, deschiși, dezinteresați s-au găsit să o ajute de la sponsorizare (prin tata Raimund Undiez și firma sa BAUWERK ALB GmbH) și p├ónă la crearea de costume (scenografia -Andra Undiez), partea tehnică (regia tehnică -Simona Ficuță), lumini (Ștefan Ficuță) precum și alți părinți care după putere și mijloace sunt ├«n spatele acestui joc ce se vrea din ce ├«n ce mai serios.
Esențial este că le place copiilor. Iar spectacolele sunt interactive. Copilașii din sală sunt permanent invitați să li se alăture pe scenă, să contribuie, să fie curioși și să ├«și manifeste lejer curiozitatea, să danseze și chiar să se joace alături de ei ├«n ferestre special create de Z├óna cea Bună.
Așa a fost pusă ├«n scenă și piesa ÔÇ×ApolodorÔÇť cu aventurile simpaticului și sensibilului pinguin (scenariu după Gellu Naum). Reprezentația a avut loc duminică, 16.07.2017 la Medien Akademiedin Metzingen și a fost un adevărat succes.
In spectacol se c├óntă, se dansează, copiii sunt ├«nc├óntați că sunt lăsați să fie și gălăgioși, că se tăvălesc pe jos ├«n funcție de scene și jocul e tot mai colorat și fantezist.
Copiii actori care au urcat pe scenă, au fost:
Alessia Ficuță, Gia Jazz Undiez, Otilie Juravle, Sabina G├╝ng├Âr și Thea Ficuță.
Dorina, ca majoritatea inițiatorilor, ├«și dorește o trupă mai mare. ├Äși dorește să ├«i cucerească și pe părinți și pe copii, să ├«i atragă pe c├ót mai mulți ├«n lumea pe care ei au ├«nceput așa frumos s-o construiască.
Noi colaborăm de c├ótăva vreme. De fiecare dată ├«nt├ólnirea cu ei mi-a adus un z├ómbet pe față. M-am bucurat să ├«i avem invitați ├«n studio la radio (Freies Radio f├╝r Stuttgart ), i-am avut invitați la Galeria InterART Stuttgart ├«n cadrul Atelierului Creativ de Crăciun 2016, au susținut și s-au implicat direct ca și colaboratori ├«n acțiunea-Expoziția copiilor 2017 a asociației noastre EU Reflect e.V. ÔÇôAsociatie pentru dialog intercultural ├«n Stuttgart.
Și sper din inimă ca aceste colaborări se continue cel puțin la fel de armonios.
Să le dorim mult succes, putere de muncă, inspirație, voie bună și la c├ót mai multe spectacole!
V-am făcut curioși?
Atunci căutați-o pe Dorina Hărănguș la Metzingen! Merită!

Daiana Matieș,
17.07.2017, Stuttgart

 audio (audio) Teatrolici - reporter Daiana Maties   

Publicat: 18.07.2017

<<    1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...  >>  (176/36)