Proiecte

Redacția radio - Zig Zag de Romania - la Freies Radio für Stuttgart

Prima emisiune bilingvă a redacției „Zig Zag de România” a fost emisă în data de 17.11.2010 la ora 17:00 de către radioul „Freies Radio für Stuttgart”. Ea se adresează în special publicului originar din România și rezident in Germania indiferent de naționalitate.

Membrii redacției sunt în primul rând membrii cotizanți ai asociației de susținători ai radioului FRS "Förderverein für das Freie Radio Stuttgart e.V.". Munca lor este în regim de voluntariat, fără renumerare.

Continuare ...

Interviuri, dialoguri şi reportaje - Daiana Anamaria Matieș - redactor șef Zig Zag de România, Stuttgart

Timpul...
Ieri, azi, mâine ...
...legat de acele ceasornicului, legat de firele de nisip ale clepsidrei, legat de istoria vremurilor pe care o scriem zi de zi, tăcut.

Cine suntem, de unde venim şi de ce.
Filozofia seminţei purtate de vânt, uneori prinzând rădăcină la baza tulpinei, alteori prinsă de vânt şi purtată în locuri unde încolţeşte gingaş dar viguros.

Daiana Matieş

Continuare ...

Povești săsești - în colaborare cu Mihaela Kloos Ilea din München

Imnul sașilor transilvăneni vorbește despre frumusețea naturii, despre o Transilvanie “plai de graiuri”, “leagăn verde/pentru oricare vlăstar”, o “Transilvanie tolerantă”. Este Transilvania frumoasă, multiculturală, casa mea, a sașilor care au durat aici o civilizație fascinantă, a oricărui suflet ce iubește acest tărâm.

Prin poveștile cu care am crescut, tata m-a învățat să iubesc și sașii, comunitatea din care el face parte. Prin urmare, scriu conștient, subiectiv, documentat, despre locuri și oameni de acum sau de altădată. Pentru că încă scriem împreună povestea sașilor, una dintre poveștile nemuritoare.

Mihaela Kloos Ilea

Continuare ...

Oameni și locurile lor - în colaborare cu Patricia Höppner - Ulm

"Știința purifică religia de erori și superstiții. Religia purifică știința de idolatrie si false adevăruri absolute" (Papa Ioan Paul al II-lea).

Oamenii sfințesc locuri iar locurile ii binecuvântează pe oameni. Unii fară de alții nu pot face o ecuație funcțională. Asociem din obișnuință ideea de "loc" cu radăcinile din care ne tragem si ne-am format fiecare, asociem acestui termen de obicei copilaria derulată, invățăturile, tradițiile, obiceiurile, tot ce ne-a facut fericiți, tot ce ne-a făcut să ne fie bine. Locurile oamenilor despre care aleg să vă vorbesc in aceasta rubrică sunt insa altfel.

Patricia Höppner

Continuare ...

Poveștile orașului - în colaborare cu Sorina Bota - Radio Târgu Mureş

Fiecare oraş are o poveste şi fiecare poveste merită ascultată...

Asta cred eu. Cu tărie. Dovada? Am ascultat în utimii trei ani 100 de poveşti. 59 despre Tîrgu-Mureş (adunate în două volume, unul dedicat personalităţilor iar celălalt clădirilor) şi 41 despre Sibiu (toate centrate în jurul clădirilor). „ Poveştile oraşului” este un proiect special. Special în primul rând pentru mine, fiindcă e singurul pe care am reuşit „să-l cresc” chiar şi atunci când unii îmi spuneau că sunt nebună dacă merg mai departe. Dar am mers.

Sorina Bota

Continuare ...

© Daiana Matieș webdesign: Hugo Balazs